חלקי דיבר

מחשבות של איילת ומיכל (עץ הרעיונות):

בשיעור הראשון, יש במעבר השני שיח בעקבות שאלות. עבור השיח אפשר לתת לילדים להגריל שאלות מכובע.

אם מדובר בכיתה המורגלת בכך מומלץ מאוד לתת להם לעבוד בקבוצות או זוגות.

בנוסף, כדי להדגיש את חלקי הדיבר אפשר לבקש מהילדים לסמן על המפה איפה החביאו את הפתק  ולהוסיף הנחיה כתובה’ כיצד להגיע אליו ואיפה הוא נמצא. לאחר מכן’ בשיחה תוכלו לשאול כיצד ומה במשפטים הללו השפיעו על ההצלחה שלהם במציאת הפתק.

מערך זה הינו חלק ממאגר המערכים שהוקם כחלק משיתוף פעולה בין עץ הרעיונות לאיגוד ערים שרון-כרמל

נושא: שפה

תיאור השיעור: מילות תוכן בדגש על שם עצם, שם תואר ופועל

משך: יחידה המורכבת משלושה מפגשים, אחד בכיתה ושניים באורך 1-2 שיעורים

שכבה: ז/ח

ציוד נחוץ: מחברות וכלי כתיבה

שיעור פתיחת הנושא בכיתה: הקנייה של חלקי דיבר תוך התמקדות במילות התוכן: שם עצם, שם תואר ופועל. ניתן לעשות זאת דרך פיזור של קלפים על השולחן / שקופית במצגת שמכילה מילים פזורות. בקשה למיון שלהם לפי מה שהתלמידים חושבים ויציאה למאפיינים של כל קבוצה. מזכירה, הנושא הזה נלמד גם ביסודי, הלמידה בלשון היא ספירלית. ולכן, אם לתלמידים בסיס לימודי טוב, כדאי לדעתי לצאת להקניה מרמת הבנה של מיון ולא זיהוי.

שיעור חוץ 1:

תיאור הערות
פתיחה
התבוננות משותפת על מפה (למשל: מפה של גן לאומי / מפת סימון שבילים) שיח: למה משמשת המפה? מה חשוב בה? מה היא כוללת? האם השתמשתם פעם במפה? מתי? ושיח חופשי בנושא.  
מעבר
אתם חושבים שתוכלו לצייר מפה? אילו מיומנויות צריכות להיות כדי להצליח לעשות זאת?  
גוף הפעילות
תרגיל “מפה” כל תלמיד יבחר אזור התבוננות. זה יכול להיות אזור קטן של מטר, ויכול להיות אזור רחב יותר. התלמיד יתעד את הדברים הבולטים באזור שבחר, ובנוסף יצור מקרא כדי לתעד את הדברים הקטנים יותר שנמצאים באזור. במהלך המשימה, התלמיד יכתוב תובנות ושאלות לפי תרגיל חימום מחשבות. (!?= – את ההנחיות המלאות ניתן למצוא ביומן טבע – איך מתחילים). כדאי שכל תלמיד/קבוצה יבחר אזור מעט אחר, אזור מרוחק אחד מהשני מתוך רצון לאפשר התבוננות והתגייסות אופטימלית.  בסיום ההסבר של המשימה, לפני החלוקה לעבודה פרטנית, כדאי לעשות דוגמה אחת משותפת כדי לוודא שהתלמידים מבינים את המצופה מהם.  אפשרות למשחק תלוי זמן – הטמנה של פתק עם תובנה וסימון X במפה. לאחר מכן הילדים מתחלפים ומחפשים את הפתק.
מעבר
האם השתמשתם בשמות עצם, למה? שיתוף כיתתי במליאה תוך התייחסות לאחת או יותר מהשאלות – איזה אזור בחרתם? איך הרגשתם בזמן המשימה? לאיזה דבר מעניין שמתם לב באזור שלכם? אפשר גם לאפשר שיח פתוח לפי מה שהתלמידים מציפים, ועם זאת, כדאי להכין מראש שאלות שממקדות יותר למקרה שאין השתתפות / ההשתתפות מפוזרת מידי.
סיכום
מה הייתי רוצה להוסיף למפה בפעם הבאה?  

 

שיעור חוץ 2:

תיאור הערות
פתיחה
תרגיל “מפה” – את ההנחיות המלאות ניתן למצוא ביומן טבע – איך מתחילים כל תלמיד יבחר אזור התבוננות. זה יכול להיות אזור קטן של מטר, ויכול להיות אזור רחב יותר. התלמיד יתעד את הדברים הבולטים באזור שבחר, ובנוסף יצור מקרא כדי לתעד את הדברים הקטנים יותר שנמצאים באזור. במהלך המשימה התלמיד יכתוב גם תובנות ושאלות לפי תרגיל חימום מחשבות. (!?=).  
מעבר
באיזה שמות עצם השתמשתם?  
גוף הפעילות
בכל מפה מופיעים שמות עצם רבים, הן בצורת כתב והן במצויר. על כל תלמיד לבחור 10 שמות עצם מהמפה ולכתוב 5-10 משפטים כאשר בכל משפט מופיע שם העצם, שם תואר המתאר אותו ופועל. אפשר להתאים את הכמות לפי היכולת של התלמידים, בנוסף, מבחינת הספק בזמן מוגדר, כדאי שיצליחו לבנות לפחות 5 משפטים.
מעבר
בחזרה למליאה כל תלמיד יניח באמצע המעגל את הדף ובו המשפטים שכתב, ויבחר דף של תלמיד אחר. כל תלמיד יבחר משפט אחד מהדף “החדש” של חברו לכיתה וינתח אותו בעל פה. כלומר – יקריא את המשפט ויציין מהו שם העצם, הפועל ושם התואר במשפט.  
סיכום
התלמיד ישלים אחד או יותר מהמשפטים הבאים: השיעור היה ______ (השלמה באמצעות שם תואר – למשל: משעמם, חוויתי, מהנה…) פעולה שעשיתי במהלך השיעור הזה ונהניתי ממנה: _____ (פועל – למשל: כתבתי, ציירתי, התבוננתי…) דבר אחד שהתבוננתי בו והיה מרשים / יפה בעיני: _____ (השלמה באמצעות שם עצם – אבן, עץ, שמיים…) אמצעי עזר – אצטרובל הקשבה

 

דילוג לתוכן